Skrivnostna dolina Učje

   

Zipline je okolju prijazna avantura. Ekološka zavest in ljubezen do domačega kraja so bili vodilo pri samem nastanku  zipline  parka. Vsi elementi zipline parka so bili snovani premišljeno in z namenom ohranjanja te čudovite naravne dediščine.

Poleg tega imajo jeklene vrvi v dolini Soče zelo dolgo tradicijo. Zelo poznani so domačini, ki so v sredini prejšnjega stoletja na območju Učje postavili jeklenice, ki so se uporabljale za spravilo lesa in sena. Uporabljali so jih tudi lovci za prevoz opreme. Nekatere so v uporabi še danes.

Dolina Učje je dolga 10 km in zelo ozka (manj kot 1 km).  Skozi njo teče hudourniška reka Učja, ki izvira na italijanski strani, na zahodnih obronkih Kanina. Ko prestopi mejo, se zaje v ozko in globoko sotesko, ki ob vodi ni prehodna. Reka je izjedla pet korit, najdaljša merijo 5 km. Območje je bogato z množico čudovitih naravnih pojavov,  ki so posledica delovanja ledu in snega ali pa so kraškega oziroma vodnega izvora. Spodnja korita so vidna z mostu ob cesti Bovec - Žaga in so le 500m oddaljena od izliva v reko Sočo. Reka Učja je v poletnih mesecih primerna tudi za kopanje.

Bovška kotlina ima zaradi svoje lege tudi prav posebne podnebne pogoje. Mediteranski vpliv, ki od morja po dolini Soče sega v Bovško kotlino vpliva na podnebne razmere v kanjonu Učje. Tako je med rastlinstvom značilno mešanje alpskega rastja z za alpski svet netipičnimi rastlinskimi vrstami.

Dolino Učje med bivšim mejnim prehodom Učja in vasjo Žaga poseljujejo ovce in divje živali. Učja naj bi po pripovedovanju domačinov pomenila Ovčja, saj domačini ovco poimenujejo "uca" ali "wca".

Dolina Učje je po zakonu o Soči in njenih pritokih zaščiteno območje, saj predstavlja domovanje številnim ogroženim živalskim vrstam. Zaradi nedostopnosti so v kanjonu našle svoje zatočišče avtohtone soške postrvi, ki so simbol Soče in njenih pritokov.

Nekatere zaščitene živalske in rastlinske vrste v dolini Učje:

skrij vsebino